Raportul bancar pe 2011 vs raportul realităților din ianuarie 2012

Activitatea românilor în ultimele săptămâni a luat amploare considerabilă. Întreaga societate se află într-o formă dinamică atât din cauza începutului de an cât și datorită acutizării situației economice autohtone. Persistența unei situații financiare precare în caminul fiecărui român a devenit motivul unui val de proteste puternice pe întreg cuprinsul țării. Aceasta pare să fie tabloul sumbru care ilustrează începutul anului 2012. Simultan cu acest fenomen, în România se întâmplă o situație contradictorie – băncile au raportat pentru finalul anului 2011 depozite bancare în valoare de peste 72 de miliarde de euro, sumă provenită atât de la persoane juridice – firmele cât și persoane fizice. Acest lucru pare să indice faptul că în România există condiții financiar-bancare pentru ca orice român să aibă posibilitatea să economisească. Cert este faptul că resursele monetare sunt vizibile în mod diferit, ducând la o discrepanță mare între românii care își exercită dreptul democratic și cei care dețin resurse financiare de amploare. Însă cum poate realitatea bancară să reprezinte un atuu pentru asiguratori?

În ultimele zilele, România a devenit centrul atenției pentru toată Europa și, în special pentru Uniunea Europeană. Evenimentele de natură democratică au împânzit cele mai importante orașe ale țării. Acestea, potrivit specialiștilor în domeniu, reprezintă punctul culminant pentru un stat democratic aflat într-o situație financiară defavorabilă. De asemenea, în mass media ultimelor zile, s-au prezentat mai multe sinteze, analize și scenarii, unele cu caracter obiectiv altele cu caracter părtinitor cu privire la protestele românilor. Aceasta este realitatea ,,de stradă” a începutului de an 2012 cu care ne-a obișnuit atât presa scrisă cât și cea online.

Contrar acestei situații, zilele trecute, în presa de profil au apărut datele raportului bancar pentru anul 2011. În cadrul acestui raport s-au observat cifre reale privind, spre exemplu, nivelul depozitelor bancare atât pentru luna decembrie a anului 2011 cât și pe parcursul întregului an. Astfel ,,depozitele din bănci au urcat în luna decembrie la un nivel record de peste 309 miliarde de lei (72 mld. euro), după ce populaţia, companiile şi instituţiile publice au economisit în trei ani de criză 40 de miliarde de lei (echivalentul a 9 mld. euro la cursul actual), potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)” (sursă online – ,,Românii au economisit în criză 5 miliarde de euro, Ciprian Botea, Ziarul Financiar, 24.01.2012). Aceste cifre ne indică faptul că în România există rezerve financiare, iar românii (atât în calitate juridică cât și fizică) se orientează tot mai mult spre economisire: ,, soldul depozitelor populaţiei a crescut cu aproape 5 mld. euro în trei ani, în contextul în care criza a generat o schimbare radicală a comportamentului clienţilor, care au trecut brusc de la consum pe datorie la economisire. […] Clienţii preferă economiile în lei pentru că dobânzile sunt duble faţă de cele la euro, dar şi în condiţiile în care teama de devalorizare a leului a fost alungată parţial de stabilitatea cursului din ultimii an” (idem).

În acest moment ne sunt prezentate două tipuri de realități, cea pe care o observăm pe străzile din marile orașe din România și cea pe care o regăsim în conturile de economisire ale românilor. Nici unul din fenomene nu încearcă să excludă pe celalalt, ambele fiind într-o relație complementară. Acestea descriu o situație complexă în care România se află din punct de vedere economic. Descriu un stat în care există o discrepanță masivă între cei care reușesc să acumuleze resurse financiare și cei care nu au posibilitatea de a realiza acest lucru.

Privind realitatea bancară, dintr-o perspectivă optimistă, aceasta reprezintă un factor benefic pentru domeniul asigurărilor din România. Conștientizarea incertitudinilor financiare de viitor, a determinat o schimbare în comportamentul consumatorului român. Acesta a devenit mai precaut în privința modalităților de utilizare a veniturilor și mai exigent în privința serviciilor pe care le preferă, fiind predispuși spre economisire. Din acest considerent, creșterea nivelului de depozitare în bănci poate influența, în mod pozitiv tendințele de creștere și în asigurări pentru anul 2012.

Instabilitatea de natură socială influenţează, în mod paradoxal, predispoziția românului spre economisire. Pentru asigurarea unui venit real pentru viitor, aceștia recurg atât la modalități bancare de depozitare cât și la servicii de asigurare cu caracter de economisire, cum este asigurarea de viață cu o componentă de tip economisire (ALL Life Kunden Broker). Din acest punct de vedere, raportul bancar pentru 2011 reprezintă un imbold pentru o creștere susțintă în sectorul asigurărilor autohton.

Acest articol a fost publicat în Analize si introspectii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu